Melding “wachtwoord opnieuw instellen” in Windows 10

Windows 10 is voorzien van enkele geïntegreerde veiligheidsprocedures. Eén daarvan is dat Windows na enkele weken (na de installatie) een melding geeft dat “Het wachtwoord opnieuw moet worden ingegeven”. Dit bericht verschijnt ook als er nooit eerder een wachtwoord is ingesteld.

Deze melding verschijnt eerst in een pop-up rechts onderin beeld. In de pop-up staat vermeldt dat het huidige wachtwoord binnen een x-aantal dagen verloopt en aangepast moet worden. Belangrijk om te weten is dat het niet verplicht is om een (nieuw) wachtwoord op te geven. Dit mag je natuurlijk zelf beslissen.

Als u geen wachtwoord wilt ingeven dan zijn er twee mogelijkheden om dit aan te geven.

  • 1. Wanneer de pop-up verschijnt toets je de “ctrl-alt-delete” combinatie in. Er verschijnt dan een kader in beeld waarin je de mogelijkheid krijgt om een nieuw wachtwoord in te stellen. In deze kader heb je twee opties: “Wachtwoord bevestigen” en “Annuleren”. Voer in het “Wachtwoord” veld en het “Herhaal wachtwoord” veld niets in. U klikt alleen op “Wachtwoord bevestigen”. Vervolgens krijg je een melding dat het wachtwoord is aangepast.

Heeft u de pop-up melding genegeerd en komt u Windows niet meer in? Geen probleem. Daar is optie 2 voor.

  • 2. Je krijgt nu de melding dat u een nieuw wachtwoord moet opgeven in het Windows opstartscherm. Feitelijk voer je nu exact dezelfde stap uit als in optie 1. Je voert géén wachtwoord in. Je klikt op “Wachtwoord bevestigen”. Daarna zie je de melding in beeld dat het wachtwoord is aangepast.

Wachtwoord instellen voor Windows 10

Wil je wél een wachtwoord instellen? Dan spreekt het voor zich dat de gevraagde stappen wel opgevolgd moeten worden. Geef een wachtwoord in. Herhaal het wachtwoord en klik op “Wachtwoord bevestigen”. Je hebt nu Windows 10 beveiligd met een wachtwoord.

 

Wil je de melding niet meer ontvangen?

Ook dat is mogelijk. Volg de onderstaande stappen op:

  1. Klik met je rechtermuisknop op de Windows 10 startknop (linksonder in het scherm).
  2. Klik op “Uitvoeren”
  3. Typ in het vak: “lusrmgr.msc”
  4. Klik in de linkerkolom op “Gebruikers” en klik vervolgens op de Gebruiker waarvan u de melding wilt uitzetten.
  5. Vink het vakje aan waar staat “Wachtwoord veloopt nooit”

  6. Klik op “Toepassen”
  7. Herstart daarna je computer om de wijzigingen door te voeren